A magyarok az alkoholba menekültek a karantén alatt

Megosztás

Jelentősen nőtt 2020-ban az alkoholfogyasztás Magyarországon – írt az Mfor.hu a NAV előzőre évre vonatkozó statisztikája alapján.

A lap szerint először februárban – vagyis a járvány első híreire – ugrott nagyot az alkoholfogyasztás, akkor közel 80 százalékkal. Emellett márciusban is többet ittunk, az adatok alapján 50 százalékkal mutatott magasabb értéket az eladott alkoholmennyiség.

Az újabb nagy ugrás a karantén végén, június-július környékén jelentkezett, ekkor az előző év hasonló időszakához képest 10-30 százalékkal volt magasabb a fogyasztás. A lap azt írja: a keresletet alighanem a hazai fogyasztók dobták meg, hiszen a lezárások alatt turisták nemigen látogattak az országba. Ezek olyan kiugró értékek, amik aligha magyarázhatók szezonalitással, vagy hasonló okkal. Itt a fogyasztók viselkedése volt, ami változott.

Ez azért is aggasztó adat, mert Magyarországon nagyjából 900 ezer alkoholbeteg van. Arról nem is beszélve, hogy az orosz Szputnyik V vakcina után jó ideig nem lehet alkoholt fogyasztani.

Kapcsolódó cikkek